Advertisement
Advertisement


"webxml attribute is required" error in Maven


Question

I am getting the following error:

Error assembling WAR: webxml attribute is required (or pre-existing WEB-INF/web.xml if executing in update mode)

I have got web.xml in right place which is projectname\src\main\webapp\WEB-INF\web.xml

What could be causing this?

2014/06/19
1
322
6/19/2014 8:09:33 PM


<plugin>
    <artifactId>maven-war-plugin</artifactId>
    <version>2.4</version>
    <configuration>
        <failOnMissingWebXml>false</failOnMissingWebXml>
    </configuration>
</plugin>

This solution works for me(I was using 2.2 before). Also, I am using Java Based Configuration for Servlet 3.0 and no need to have web.xml file.

2014/11/15

It works perfectly for me too.

<project>

.....

    <build>
        <plugins>
            <plugin>
                <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
                <artifactId>maven-war-plugin</artifactId>
                <configuration>
                    <webXml>WebContent\WEB-INF\web.xml</webXml>
                </configuration>
            </plugin>
        </plugins>
    </build>
</project>
2012/06/24

This is because you have not included web.xml in your web project and trying to build war using maven. To resolve this error, you need to set the failOnMissingWebXml to false in pom.xml file.

For example:

<properties>
    <failOnMissingWebXml>false</failOnMissingWebXml>   
</properties>

Please see the blog for more details: https://ankurjain26.blogspot.in/2017/05/error-assembling-war-webxml-attribute.html

2017/05/20

If you are migrating from XML-based to Java-based configuration and you have removed the need for web.xml by implementing WebApplicationInitializer, simply remove the requirement for the web.xml file to be present.

<plugin>
    <groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
    <artifactId>maven-war-plugin</artifactId>
    <version>2.6</version>
    <configuration>
        <failOnMissingWebXml>false</failOnMissingWebXml>
        ... 
    </configuration>
2015/07/20

The value of my webXml tag needed to look like this in order to work:

<webXml>${project.basedir}\src\main\webapp\WEB-INF\web.xml</webXml> 
2013/01/31

Source: https://stackoverflow.com/questions/5351948
Licensed under: CC-BY-SA with attribution
Not affiliated with: Stack Overflow
Email: [email protected]